För den som vill arbeta som hantverkare finns det ofta goda möjligheter till jobb. Skickliga fackmän har alltid lätt att få jobb, framför allt inom områden som kräver certifieringar som exempelvis våtrumscertifikat. Oavsett vilken utbildningsväg man tar finns en sak gemensamt, praktiken. Här berättar vi lite om hur en praktikperiod kan fungera och om studievägarna till jobbet som plattsättare.
Praktik
En vanlig praktikperiod för den som studerar till plattsättare är på fyra upp till 12 veckor i sträck. Man får kontakt med ett företag inom branschen och får där en handledare som ska vägleda en under perioden. Beroende på hur erfaren du är som praktikant och vilken handledare du har kommer du får pröva på olika arbetsuppgifter av varierande svårighetsgrad.
Badrumsrenovering
En typisk praktikvecka kan innebära att du följer med din handledare ut för att genomföra en badrumsrenovering i en gammal villa. Är du helt ny kommer du troligen bara få titta på och hämta verktyg åt din handledare. Eftersom en badrumsrenovering bara får genomföras av den som har våtrumscertifikat kan du inte bidra så mycket i början av din läroperiod.
Riva kakel
Ett bra första uppdrag under praktiken är att få riva kakel och klinker eller plastmatta där ni ska göra en badrumsrenovering. Du får inte spackla och lägga plattor ännu men du får bidra i att göra ett rakt och fint grundjobb.
Gymnasium
Vanligaste vägen till jobbet som plattsättare är gymnasieutbildning. Det finns ett program som heter bygg- och anläggningsprogrammet där man kan utbilda sig till bland annat plattsättare. Andra inriktningar på programmet är bland annat snickare, målare och murare. Utbildningen är tre år och kombinerar skolans kärnämnen med teori inom byggnation och praktiska moment.
Vuxenutbildning
Vuxenutbildning är också en väg till att bli plattsättare. Den är vanligen kortare än tre år som gymnasiet men här läser man de teoretiska ämnena i högre tempo. Du kanske har läst en del ämnen som ingår i utbildningen och kan då snabbare påbörja de praktiska momenten.
Lärling
Den som går den hårda vägen börjar direkt på en lärlingstjänst hos ett byggföretag. Då får man hjälpa till med att riva, bära, lasta och testa på en och annan kök- och badrumsrenovering. Arbetet innebär många tusen timmars jobb innan man får en bra lön och närmar sig att bli fullvärdig hantverkare. Fördelen är att du får betalt redan från dag ett och inte behöver lägga tid på teori och att läsa kärnämnen.